In het Nationaal Archief in Den Haag trof ik deze twee foto’s aan. Ze zaten in een map vol met bedankbrieven van mensen die voedselhulp en andere ondersteuning hadden gekregen van Jongerius tijdens de Tweede Wereldoorlog. De foto’s leken nogal willekeurig in deze map te zijn beland. Toch moeten de foto’s op de een of andere manier iets te maken hebben met de periode 1940-1945. Er zijn namelijk nog meer dossiers ‘Jongerius’ over die periode in het Nationaal Archief en de foto’s zullen ooit met een reden bij deze stukken terecht zijn gekomen. Maar als er geen enkel verband lijkt te bestaan tussen de foto’s en de andere documenten in een map, hoe kom je er dan achter wat er afgebeeld is en waar het mee te maken kan hebben?

Een eerste navraag (dank je wel Leo Heus) leverde op dat op de linker foto waarschijnlijk een Dorman diesel motor te zien is: een tweecylinder vol diesel voor stationair gebruik. Deze motoren werden gemaakt in Engeland in de tweede helft van de dertiger jaren. Blijft de vraag: wat doet zo’n foto in dit archief over de oorlog?

En daarom stel ik graag ook hier de vraag: wie weet wat voor een soort apparaten hier tentoongesteld worden? Hebben ze met elkaar te maken? Is er een jaartal of periode aan te verbinden? En weet iemand ook wáár deze foto’s zijn gemaakt en welk gebouwen op de achtergrond te zien zijn?