Geplaatst door Bettina van Santen vr, februari 11, 2011 15:10:30

Kraak en Van der Krol.

De eerste berichten over Jan Jongerius in verband met Ford duiken op in 1925. Niet dat hij toen al Forddealer was, want dat geschiedde pas officieel op 1 januari 1927. Een van de eerste officiële Forddealers in Nederland vestigde zich in 1912 in Utrecht, op Wed 5 (Wilson & Co), maar verhuisde in 1918 naar Amsterdam. Van 1922 tot 1925 was de ‘Utrechtsche Automobielhandel’ aan de Biltstraat de officiële Utrechtse Forddealer. Ook was er sinds 1924 op de lange Smeestraat een ‘Ford reparatie-inrichting’ van Gerrit Kraak en Christiaan van der Krol. In augustus 1925 stapte de Utrechtsche Automobielhandel over op Citroën en Studebaker en werden Kraak en van der Krol de ‘official Ford dealer’, gevestigd op Oudenrijn 38 (aan de Leidseweg dus). Ook nadat Jan Jongerius het Forddealerschap overnam , zou Christiaan van der Krol een belangrijke rol in het bedrijf van Jongerius blijven spelen. Hoe in de jaren twintig precies de relatie tussen Jongerius en Kraak en Van der Krol tot stand kwam, is nog wat onduidelijk. Interessant is de vermelding dat de firma Kraak en Van der Krol tijdens de Jaarbeurs van september 1925 een reclamecampagne voor Ford op touw zette. Ze projecteerden op diverse plaatsen in het centrum op een mobiel bioscoopscherm (geplaatst op een Fordvrachtwagen) reclameplaatjes van Fordproducten. Deze reclameplaatjes waren getekend door C.W. Klemann. Maar voordat ze deze voorstellingen gaven, oefenden ze eerst de avond ervoor …op het terrein van ‘den heer Jongerius even voorbij Welgelegen’.