In onze Nieuwsbrief nummer 21 werd de vraag gesteld wat voor wagen er op de foto staat. Een aantal betrokken lezers reageerden: ‘Het ziet er uit als een (vroege) versie van een vuilniswagen met de bak omhoog gekanteld, zodat het vuil naar voren zakt’, zegt Ed Schulte.

Ook Bart Langerwerf denkt dat. Hij voegt er aan toe dat deze wagens volgens hem gebruikt werden in de periode 1950-1970 en roltrommelwagen heten.

Ad van der Burg weet het zeker: ‘Wat u op de foto ziet is een vuilniswagen waarvan de laadbak omhoog gekanteld is om het vuil naar voren te doen vallen, zodat de mannen er weer vuil in kwijt konden. Volgens mij is de vuilniswagen gebouwd op een chassis van een Amerikaanse Ford vrachtwagen van net na de oorlog met zo’n hoge stompe neus en uiteraard een benzine V-8 erin’.

Frank van der Boogert, collectiebeheerder Stichting Veteraan autobussen, zegt: De foto toont een door Jongerius gebouwde huisvuilwagen. Deze was voorzien van een inrichting waardoor de bak kon worden gekanteld, om op deze wijze het huisvuil te comprimeren en de nuttige laadruimte zo goed mogelijk te gebruiken. Op de foto staat de bak in gekantelde, omhoog gebrachte toestand. Waarschijnlijk gebeurde dit kantelen met oliedruk, want op de foto lijkt een hydraulische cilinder te zien.

Jo Dormans denkt aan een foto uit de dertiger jaren. Hij zegt: ‘Vroeger hadden vuilniswagens geen pers om de vuilnis in de bak samen te persen. Toen werd de vuilniscontainer rechtop gezet zodat alle vuil voorin de bak bij elkaar kwam. Op de foto is de bak in opgeklapte stand te zien. Als hij neergeklapt was dan konden de vuilnismannen de emmers achterin legen. Omdat er geen pers was moest de bak regelmatig omhoog geklapt worden. Het vuil moest door eigen gewicht wat compacter worden, maar men moest natuurlijk veel sneller naar de vuilstort dan bij een installatie met een echte pers zoals tegenwoordig. Op de vuilstortplaats kon de container naar achteren toe gekipt worden, om een ander (het achterste) scharnierpunt, zodat het vuil eruit viel. ‘

Hij stuurt een foto hiervan mee (zie hieronder).

Het is dus een vuilniswagen. Niet zo efficiënt als tegenwoordig, maar zoals Jo Dormans al opmerkt, de huishoudens produceerden vroeger ook aanzienlijk minder afval

Bart Langerwerf maakt ons nog opmerkzaam op een filmpje in het Utrechts Archief en Ed Schulte tipt ons over een filmpje op Youtube waar we in het begin een dergelijke vuilniswagen voorbij zien komen. U ziet het onder dit blogbericht.

Met hartelijke dank aan alle mensen die gereageerd hebben!

Marga Mulder