Geplaatst door Bettina van Santen zo, januari 30, 2011 16:04:17

De garage aan de Rijksstraatweg 41

Op dit moment worden de laatste resten van een oud garagebedrijf aan de Leidseweg gesloopt. Op 1 januari 1927 werd deze hal officieel in gebruik genomen als garagebedrijf en reparatie-inrichting van Jongerius. De plek is onder andere onlosmakelijk verbonden met Co Jongerius, de jongere broer van Jan. Omdat het nog in de gemeente Oudenrijn lag, werd het adres ook aangeduid als Oudenrijn 41.

Naast reparatie-inrichting, was het ook het centrale magazijn waar Ford auto-onderdelen op voorraad lagen. Wonderbaarlijk genoeg was iets daarvan tot voor kort nog zichtbaar in het gebouw. Zie hier het opschrift dat op de muur was aangebracht. Lettertype en kleur (rood!) passen mooi in het beeld dat opduikt uit archiefstukken en verhalen. Multinational Ford hechtte groot belang aan reclame en p.r. en gaf daarover ook instructies aan zijn vertegenwoordigers in Europa. Het nog jonge bedrijf van Jan Jongerius ging daar in de jaren twintig en dertig vol enthousiasme in mee.