De takelwagens van JongeriusGeplaatst door Bettina van Santen zo, januari 15, 2012 21:42:54

Bijzonder trots was Jan Jongerius op ‘zijn’ kraanwagen: een automatisch aangedreven takel op een Fordchassis, aanvankelijk ingezet voor de pompenzetterij en het leggen van benzinetanks. Al snel bleek een takelwagen echter ook een onmisbare hulp bij auto-ongelukken en pech onderweg. Takel- en sleepwagens voor hulp onderweg waren rond 1914 in Amerika geïntroduceerd en in de jaren twintig verschenen ze ook op de Nederlandse wegen. Wanneer Jongerius zijn eerste takelwagen in gebruik nam, is onbekend, maar in de tweede helft van de jaren twintig verscheen het ene na het andere verhaal in de locale kranten over de kraanwagens van de firma Jan Jongerius. Vooral werknemer Johan van Altena, bijgenaamd Lange Jes, zou een ongekende behendigheid hebben ontwikkeld met de kraan.

Het waren met name de te water geraakte auto’s die het nieuws haalden. Op de foto een bij de Rijksstraatweg in het water terecht gekomen auto ( ca 1927- het utrechts archief).

Op de tweede foto staat een takelwagens bij het kantoor aan de Kanaalweg, maar nu zijn we ergens aan het einde van de jaren veertig of aan het begin van de jaren vijftig aanbeland (?). De takelwagen mag zich verheugen in belangstelling van meerdere werknemers van het bedrijf. Of is hier iets anders aan de hand?

De foto is afkomstig uit het foto-archief van de familie van Co Jongerius.