Geplaatst door Bettina van Santen do, februari 23, 2012 22:27:15

Begin jaren vijftig was Jongerius een groot bedrijf met veel werknemers. Er was de carrosseriefabriek aan het Kanaal, maar er waren natuurlijk ook nog de garages in Utrecht en Amsterdam. De meeste werknemers kwamen ongetwijfeld uit Utrecht en omgeving, maar zeker niet allemaal. Ook voor de oorlog kwamen soms mensen uit allerlei windstreken, op zoek naar werk, bij Jan Jongerius terecht.

Maar buitenlandse arbeiders? In de jaren vijftig dook plotseling de Poolse automonteur W. Gorgosz in de kranten op. Deze ‘automonteur bij Jongerius aan de Kanaalweg’ kwam in het nieuws toen hij met zijn 13-jarige zoon Sylvester werd herenigd. Zijn vrouw in Polen was overleden en na allerlei formaliteiten mocht hij eindelijk zijn zoon naar Nederland laten overkomen.

W. Gorgosz Рwe komen zijn voornaam niet te weten Рhad zijn vrouw en éénjarig zoontje in Polen achtergelaten, toen hij aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vluchtte naar Engeland. Daar nam hij dienst in het Poolse leger, opgericht door de Poolse regering in ballingschap. Na de bevrijding had hij nog twee jaar bij het Geallieerde bezettingsleger in Duitsland gediend. Daarna werd hij gedemobiliseerd en kwam in Nederland terecht. En op de een of andere manier vond hij werk als automonteur bij Jongerius.

Meer komen we uit het krantenberichtje niet te weten. Wel is er een foto van een gelukkige vader W. Gorgosz met zijn 13-jarige zoon Sylvester.