Geplaatst door Bettina van Santen vr, april 29, 2011 14:28:58

‘Nederland in de gruwelen de oorlog betrokken. Te 3 uur in den morgen Duitsche troepen in ons land, tot aan de IJssellinie. Doorgedrongen tot in Arnhem. Grote koppels van 5 tot en met ruim 20 bombardementstoestellen boven Utrecht en omstreken.[…] Het geheele afweergeschut rond Utrecht in volle actie, terwijl ik hier zit te pennen, vliegen de projectielen door de lucht.’

Het was Ans Jongerius die in die eerste paar oorlogsdagen verslag deed van alles wat er zich afspeelde rondom het huis aan de Kanaalweg en van wat zij hoorde over de gevechten in Nederland.

‘Zojuist kwam er een Frans verkenningsvliegtuig vlak over ons huis, en baande zich nog net ’n weg tusschen de bomen door. Een drie motorig bombardementsvliegtuig van Duitsche nationaliteit werd voor ’n uurtje terug, naar beneden geschoten. Na bijna een half uur richten en mikken (ons afweergeschut had hem heelemaal ingesloten), slaagde het geschut in den Oudenrijn de Meern er in hem naar beneden te halen, ’n ontzettend gezicht was dat. Het machine bevatte 5 personen, 4 kwamen om het leven, de 5e wist zich met een parrasuete naar beneden te werpen, het bevatte nog zo’n 3000 liter benzine, zodra ’t den grond bereikte, zag men een grote vlammenzee, wat vlug gedoofd werd. Mijn broer Jan als militair bij ons ingekwartiert was op post juist waar het geval zich voor deed.’

Het Duitse vliegtuig waar Ans over schrijft, is dezelfde bommenwerper die in 2010 werd opgegraven in Leidsche Rijn. De nauwkeurige reconstructie die de archeologen maakten van het incident, geeft op enkele onderdelen iets andere feiten dan Ans vertelt. Het ging in werkelijkheid om een tweemotorige Junker 88 met vier inzittenden, waarvan er één per parachute het toestel op tijd wist te verlaten. Natuurlijk heeft Ans het neerschieten zelf gezien en daarna het verhaal van haar broer Jan ongetwijfeld nogmaals gehoord. Je kunt je echter goed indenken dat in die schokkende eerste uren van de oorlog iedere ooggetuige zijn eigen versie van het gebeuren beleefde.

Links een voorbeeld van een Junker 88 en rechts de restanten van het neergestorte vliegtuig zoals deze zijn opgegraven in 2010.